• День глобальних дій на підтримку українських профспілок

    25 лютого 2020 року відбувся День глобальних дій на підтримку українських профспілок. Профспілкові лідери, активісти зі всього світу підтримали профспілковий рух України та виступили проти урядового законопроєкту про працю №2708. Безпрецедентна підтримка відбувалася під гаслами #РукиГетьвідУкраїнськихПрофспілок, #HandsOffUkraineUnions! Шаран Барроу, Генеральний Секретар Міжнародної Конфедерації Профспілок, висловила солідарність з українськими активістами та запевнила, що глобальний профспілковий рух підтримує українців у боротьбі за трудові права Глобальна профспілка UNI, яка об’єднує майже 20 мільйонів членів у понад 100 країнах світу, долучилася до міжнародного Дня дій на підтримку українських профспілок.

    У Глобальній профспілці наголосили, що запропоновані урядом України реформи у сфері праці є загрозою для добробуту українських працівників. Ми долучаємось до глобального профспілкового руху на підтримку українських профспілкових активістів і закликаємо уряд відкликати законопроєкти №2708, №2681 та розпочати спільну із профспілками роботу над новим Трудовим кодексом, який відповідатиме основним міжнародним зобов’язанням, взятим Україною. Інтернаціонал освіти спільно з іншими глобальними профспілками засудили зусилля та дії українського уряду, що підривають права працівників. Вони закликали Уряд відкликати текст закону та підтримати мобілізацію українських профспілок. Девід Едвардс, генеральний секретар Інтернаціоналу освіти, наголосив: «Ми підтримуємо українські профспілки. Запропоновані зміни є атакою на права та захист працівників і неприпустимі. Вони підривають демократію та управління. Вони також порушують зобов’язання, які Україна взяла на себе в Угоді про асоціацію з Європейським Союзом та Угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою».

    Європейський комітет профспілок працівників освіти висловив солідарність з українськими профспілками та закликав відкликати законопроєкти, які звужують трудові права працівників. Директорка Європейського комітету профспілок Сюзан Флокен підкреслила, що український Уряд повинен дотримуватися міжнародних трудових норм, а також європейських соціальних принципів. Адже будь-які законодавчі зміни повинні підлягати обговоренню на консультаціях із профспілками. Колеги зі штаб-квартири Центру Солідарності у Вашингтоні /Solidarity Center підтримують українські профспілки та закликають відкликати законопроекти №2708, №2681 Запропоновані зміни до трудового законодавства України звужують трудові права працівників та ставлять під загрозу право на свободу об’єднання у профспілки. Цього дня біля посольств України міжнародні профспілкові організації принесли свої листи на солідарну підтримку, записали відеозвернення, зробили колективні фото. США, Італія, Австрія, Швеція, Бельгія, Білорусія, Грузія, Сербія, Албанія, Молдова, Малайзія, Ліван, Туніс, Кенія, Танзанія, Гана – це далеко не повний перелік країн, які 25 лютого підтримали боротьбу українських профспілок проти антисоціальних законопроектів!

    Профспілковий рух не має кордонів! І це ще раз підкреслює потужна профспілкова підтримка по всьому світу. Міжнародна профспілкова спільнота наголошує – не можна проводити лібералізацію трудових відносин у турборежимі, і не можна знищувати українські профспілки! Нагадуємо, 25-27 лютого 2020 року в Києві перебуватиме Місія Глобальних профспілок на чолі з Генеральним секретарем ЄКП Лукою Вісентіні. Мета місії – забезпечити солідарну підтримку українських профспілок щодо захисту трудових прав працівників та українських профспілок. За матеріалами – ФПУ, КВПУ, ГО «Трудові ініціативи»


    Рубрики: Без категорії

    Напишіть відгук

    Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>