• Воєнний стан і праця освітян за кордоном – роз’яснення Мінекономіки

    kordon

         Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2022 № 481 «Деякі питання організації роботи працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану» установлено, що на період воєнного стану для працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки за рішенням виконавчого органу або керівника суб’єкта господарювання може запроваджуватися дистанційна робота за наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов’язків. Передбачено також, що у разі перебування працівників суб’єкта господарювання в робочий час поза межами робочого місця в Україні, без відповідного рішення або перебування в робочий час за кордоном, за винятком перебування у відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону, а з керівниками таких суб’єктів може бути також припинено їх повноваження. З приводу поширення цієї урядової постанови на працівників закладів освіти на адресу ЦК Профспілки працівників освіти і науки надходили численні звернення від профспілкових організацій та керівників закладів освіти.     

         Міністерство економіки України на звернення Освітнього омбудсмена України надало роз’яснення щодо застосування згаданої постанови до працівників комунальних та державних закладів освіти та правомірності вимагання від працівників таких закладів негайного повернення на територію України під час воєнного стану. Мінекономіки з посиланням на пункт 2 Постанови № 481 роз’яснює, що робота працівників, членів виконавчого органу та керівників суб’єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку. Згідно із статтею 22 Господарського кодексу України суб’єктами господарювання державного сектора економіки є суб’єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п’ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів. Згідно із Законом України «Про Фонд державного майна України» Фонд державного майна України забезпечує формування і ведення Єдиного реєстру об’єктів державної власності, є його розпорядником. Реєстр (перелік) суб’єктів господарювання державного сектору економіки (державних підприємств, їх об’єднань, дочірніх підприємств та господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 %) розміщено на офіційному вебсайті Фонду державного майна України. Як вбачається зі змісту Переліку суб’єктами господарювання державного сектору економіки у сфері освіти є чітко визначені окремі державні підприємства, навчально-науково-методичні центри, інститути, спеціалізовані видавництва, науково-виробничі, торговельно-промислові підприємства, підприємства громадського харчування для закладів освіти, підрозділи закладів освіти та інші підприємства, засновником яких є Міністерство освіти і науки України, місцева влада або відповідний заклад освіти. До цього Переліку включено лише два заклади освіти: державне підприємство «Державний позашкільний навчальний заклад «Перспектива» (м. Київ) та Київський університет права Національної академії наук України. Виходячи з наведеного витікає висновок, що оскільки інших закладів освіти у цьому Реєстрі (переліку) немає, то постанова № 481 не може застосовуватися до працівників цих закладів.

         Довідково Наводимо перелік деяких суб’єктів господарювання державного сектору економіки у сфері освіти, зазначених у Реєстрі: державне підприємство «Український державний центр міжнародної освіти»; державне підприємство «Інфоресурс», торговельно-промислове підприємство Дніпропетровського національного університету; навчально-науково-методичний центр «Транссервіс» при Інституті перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Української державної академії залізничного транспорту; державне підприємство персоніфікації випускної документації «Освіта-центр» Міносвіти і науки України; державне підприємство «Інформаційно-іміджевий центр»; державне підприємство «Державний центр персоніфікації документів про освіту»; Інститут прикладної хімії Міністерства освіти і науки України; державне підприємство «Державний науково-дослідний центр «Фонон», госпрозрахункове державне підприємство дослідно-експериментальне виробництво «Прилад» при Східноукраїнському державному університеті; госпрозрахунковий навчально-виробничий підрозділ державного професійно-технічного навчального закладу «Сарненський професійний аграрний ліцей»; державне інформаційно-виробниче підприємство видавництво «Педагогічна преса»; державне науково-виробниче підприємство «Фотон»; державне підприємство «Луганськучторгпостач»; державне підприємство «Український науковий центр розвитку інформаційних технологій»; навчально-науковий заклад вищої освіти «Дослідницький центр львівської політехніки»; державне підприємство «Центр науково-технічної інформації та сприяння інноваційному розвитку України».     

         Юридичний відділ ЦК Профспілки


    Рубрики: Новини

    Напишіть відгук

    Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>